Hoe kan je verkopen op bol.com? Een compleet stappenplan voor succesvol verkopen

Inhoud

Benieuwd hoe je kunt verkopen op bol.com? Verkopen op bol brengt meerdere voordelen met zich mee: je kunt gebruik maken van de miljoenen bezoekers die bol dagelijks trekt in zowel Nederland als België en je hebt geen eigen webshop nodig. Daarnaast kun je gebruik maken van de data die bol met verkopers deelt, advertentiemogelijkheden en meer.

In 2023 heeft bol een omzet gerealiseerd van 2,9 miljard euro, waarvan bijna de helft wordt gerealiseerd door de tienduizenden aangesloten partners. In dit artikel lees je ons stappenplan om jouw producten via de bekendste en grootste webwinkel van Nederland te kunnen verkopen en zo te profiteren van een deel van deze omzet.

Waarom verkopen op bol.com?

Verkopen op een marktplaats zoals bol.com geeft je toegang tot een groot en gevestigd klantenbestand, waardoor het eenvoudiger wordt om potentiële kopers te bereiken zonder zelf een publiek op te bouwen of geld uit te geven aan bijvoorbeeld Google Shopping. Bol biedt een vertrouwd platform dat Nederlanders en Belgen kennen. Daarnaast biedt Bol logistieke ondersteuning, advertentiemogelijkheden en handige data inzichten. De belangrijkste voordelen van verkopen op bol zijn:

  • Enorm klantenbestand
  • Vertrouwde merknaam
  • Ondersteuning bij verzending en opslag
  • Marketing en zichtbaarheid
  • Data inzichten in zoekgedrag

Wat heb je nodig om te verkopen op Bol?

Om te starten met verkopen op Bol.com heb je minimaal het volgende nodig:

  • Een geldige KVK inschrijving
  • BTW identificatienummer
  • Artikelen met een EAN, GTIN of ISBN barcode
  • Aanbod dat voldoet aan het assortimentsbeleid en aanbod dat voldoet aan de wet en regelgeving in Nederland en België

Heb je nog geen producten of eigen merk? Lees ook ons artikel over wat goed verkoopt op bol om inspiratie op te doen voor wat je kunt aanbieden.

Stappenplan om te verkopen op bol

Stap 1: Maak een verkoopaccount aan

Voor het aanmaken van een zakelijk verkoopaccount heb je een bol account nodig. Dit kan een bestaand particulier account zijn, of je kunt een nieuw bol account aanmaken speciaal voor zakelijke verkoop. Met dit account kun je op deze pagina een verkoopaccount aanmaken. Vul de benodigde zakelijke gegevens en ga verder.

Stap 2: Account verifiëren

Zodra je alle stappen hebt doorlopen en de benodigde gegevens hebt ingevuld wordt je account geverifieerd. Je ontvangt hiervoor per post een brief met een verificatiecode op het adres waar je bedrijf is gevestigd. Dit is het adres dat bekend is bij de Kamer van Koophandel of het Belgisch Handelsregister. Na het invullen van de code is je winkel actief en kun je starten met verkopen.

Stap 3: Producten toevoegen

Je kunt nu je winkel beheren en producten toevoegen. Producten op bol worden toegevoegd op basis van EAN codes. Heb je deze nog niet? Lees dan ons artikel over EAN codes op bol. Zodra je producten hebt toegevoegd en je aanbod online staat, kun je bestellingen ontvangen.

Stap 4: Producten optimaliseren

Wanneer je producten van je eigen merk verkoopt, is de kans groot dat deze nog niet eerder op bol.com te vinden waren voordat jij ze daar aanbood. Om er voor te zorgen dat je producten vindbaar zijn en daadwerkelijk bestelt worden, is het belangrijk om je productinformatie te optimaliseren. Dit kun je het beste doen met een bol content optimalisatie tool. Hiermee schrijf je teksten die goed scoren in de zoekresultaten en alle belangrijke zoekwoorden voor jouw product bevatten.

Stap 5: Verzenden

Heb je je eerste bestelling binnen? Dan is het tijd om je product te versturen! Zorg ervoor dat je je product op tijd levert binnen de aangegeven leverbelofte. Je eerste afgeronde bestelling is nu een feit.

Wat kost verkopen via bol.com?

Bij bol betaal je alleen een commissie wanneer je iets verkoopt. Er zijn geen maandelijkse kosten, zoals bij bijvoorbeeld Amazon.nl wel het geval is. De commissie is opgebouwd uit een vast en een variabel onderdeel:

  • Een vaste bijdrage per verkocht artikel, waarbij het bedrag afhangt van het soort product en de verkoopprijs, inclusief btw.
  • Een variabel percentage van de verkoopprijs, eveneens inclusief btw, dat verschilt per productcategorie en soms ook varieert op basis van de verkoopprijs.

Indien je gebruik maakt van andere services zoals adverteren of één van bol’s logistieke oplossingen, kunnen er nog andere kosten van toepassing zijn. In dit artikel gaan we er van uit dat je een startende verkoper bent, dus deze kosten laten we achterwege.

Hoe bereken je je winst op bol?

Doordat de commissie aan bol uit twee componenten bestaat en afhankelijk is van de productcategorie is het soms lastig om je precieze winstmarge te berekenen. Hiervoor hebben we een bol winst calculator ontwikkeld. Met deze calculator reken je eenvoudig de winst per product uit.

Hoe zorg je dat je producten op bol gekocht worden?

Je producten worden pas gekocht als ze gevonden worden. Bol hanteert verschillende criteria om te bepalen hoe producten in de zoekresultaten worden gerangschikt. Producten die beter presteren op deze criteria, verschijnen hoger in de zoekresultaten, waardoor ze meer zichtbaarheid en kans op verkoop krijgen. Enkele van de belangrijkste ranking factoren zijn:

  • Relevantie van zoekwoorden in titels en beschrijvingen
  • Aantal reviews en reviewscore
  • Beschikbaarheid en levertijd (producten die snel leverbaar zijn, krijgen een hogere voorkeur)
  • Verkoophistorie en klanttevredenheid

Daarnaast spelen zoekwoorden een cruciale rol in de vindbaarheid van je producten. Bol.com’s algoritme zoekt naar relevante termen die overeenkomen met de zoekopdrachten van gebruikers. Om ervoor te zorgen dat potentiële klanten je product kunnen vinden, moet je dus de juiste zoekwoorden gebruiken in je titel en beschrijving. Je kunt hiervoor bol’s eigen zoektrends tool voor gebruiken, of gebruik maken van een schrijftool speciaal ontwikkeld voor bol.

De laatste belangrijke factor die vaak vergeten wordt is het verzamelen van reviews. Reviews hebben een enorme impact op de vindbaarheid van je product omdat het bol algoritme voorkeur geeft een producten met reviews. Daarnaast verhoogt het het vertrouwen bij potentiële klanten, waardoor meer bezoekers daadwerkelijk overgaan tot een aankoop. Je kunt reviews vanaf dag 1 verzamelen met een review tool voor bol.

De nadelen van verkopen op bol

Verkopen op bol brengt niet alleen voordelen met zich mee. Zo rekent bol commissies per verkoop die afhankelijk van de productcategorie vaak tussen de 10% en 15% liggen. Dit kan de winstgevendheid verminderen in vergelijking met verkopen via je eigen webshop. Daarnaast is de klantrelatie in feite in handen van bol zelf. Je klant associeert hun bestelling vaak meer met bol zelf dan met jouw merk of webshop, waardoor het lastig is om merkloyaliteit op te bouwen en klanten te stimuleren tot herhaalaankopen bij je eigen merk.

Een ander veelgehoord nadeel is een constante noodzaak om zo goedkoop als mogelijk te verkopen. Op een marktplaats zoals Bol ben je omringd door concurrentie waardoor klanten eenvoudig producten kunnen vergelijken. Als je geen eigen merk verkoopt heb je ook de kans dat meerdere verkopers jouw product proberen te verkopen. In dit geval moet je het koopblok winnen om überhaupt iets te kunnen verkopen. Hier lees je meer over hoe het koopblok op bol werkt.

Veelgemaakte fouten door bol verkopers

Wanneer je als webshop-eigenaar begint met verkopen op marketplaces, kun je gemakkelijk tegen een aantal veelvoorkomende fouten aanlopen die je succes kunnen belemmeren. Wees goed voorbereid en voorkom deze fouten die we vaak tegenkomen:

  • Bol’s servicenormen negeren
    Alle verkopers moeten zich van bol aan bepaalde servicenormen houden. Bol heeft een aantal servicenormen bedacht die zij belangrijk achten. Zo moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je artikelen binnen de beloofde levertermijn levert, minimaal 40 uur per week telefonisch bereikbaar zijn en op tijd alle klantvragen beantwoorden. Elke week worden je scores berekent. Als je neit voldoet aan één van de belangrijke servicenormen kun je een strike krijgen. Bij te veel strikes kan je account tijdelijk op inactief worden gezet. Verdiep je dus in de servicenormen en zorg dat je je er aan houdt.
  • Prijsonderzoek overslaan Marktplaatsen zijn zeer prijsgevoelig; zelfs kleine prijsverschillen kunnen bepalend zijn voor een aankoopbeslissing. Vergelijk je prijzen met die van concurrenten om aantrekkelijk en concurrerend te blijven.
  • Verkopen met verlies
    Veel nieuwe verkopers zijn enthousiast om te starten op bol en willen graag de eerste verkopen binnenhalen. Hierdoor kan je geneigd zijn om je prijs zo laag als mogelijk te zetten, zelfs als dit geen winst oplevert. Op de lange termijn heb je hier echter niks aan, dus verdiep je goed in je prijsstellingen en winst.
  • Producttitels en beschrijvingen niet optimaliseren Producten hebben vaak weinig zichtbaarheid als titels en beschrijvingen niet zijn geoptimaliseerd voor de zoekalgoritmes van bol. Het gebruik van relevante zoekwoorden kan het verschil maken tussen goed vindbare en nauwelijks zichtbare producten. Op je eigen webshop spendeer je hier mogelijk minder moeite aan, misschien omdat je al veel terugkerend verkeer hebt.
  • Voorraadbeheer verwaarlozen Het niet up-to-date houden van je voorraad kan er voor zorgen dat je bestellingen moet annuleren of niet op tijd kunt leveren. Dit resulteert in slechte reviews en mogelijke strikes. Zorg er dus voor dat je je voorraadbeheer op orde hebt.
  • Te afhankelijk worden van één marketplace Wanneer je volledig vertrouwt op één platform, kun je kwetsbaar zijn voor veranderingen in bol’s beleid of tijdelijke opschortingen van je account. Diversifieer je verkoopkanalen en vergeet de focus op je eigen webshop niet om je bedrijf minder afhankelijk te maken van één marketplace.

Samenvatting

Verkopen op bol.com biedt aantrekkelijke voordelen, zoals toegang tot een groot klantenbestand in Nederland en België, een vertrouwd platform dat consumenten kennen, en ondersteuning voor verzending en advertentiemogelijkheden. Om te starten heb je een zakelijk verkoopaccount nodig, waarbij je producten toevoegt op basis van EAN-codes en je productinformatie optimaliseert voor een betere vindbaarheid. Zorg ervoor dat je titels en beschrijvingen zoekwoordgericht zijn, want zoekwoorden spelen een cruciale rol in de ranking van producten op bol.com.

Houd als startende verkoper rekening met bol.com’s servicenormen, en pas je prijzen strategisch aan om concurrerend te blijven. Denk eraan dat je winst per product kan variëren door bol’s commissiestructuur, bestaande uit een vast bedrag en een percentage. Diversifieer je verkoopkanalen om niet te afhankelijk te zijn van één platform. Door deze strategieën goed toe te passen, vergroot je de kans op een succesvolle verkoopervaring op bol.com.

Succes!

Matthijs van Sellerly

Matthijs van Sellerly

Als doorgewinterde marketeer met 10+ jaar ervaring op marketplaces schrijft Matthijs graag over alles wat te maken heeft met e-commerce, marketplace strategieën en conversieoptimalisatie.

Andere artikelen

Verdubbel je bol verkopen met onze tips

Ontvang samen met duizenden andere bol verkopers de wekelijkse nieuwsbrief met tips & growth hacks om meer te verkopen.